LCHF Recept.

Mums...

Desserter

Brylépudding

Budapestrulle

Chococo cream cheesecake

Fluffig vaniljsås

Glass

"Havrekakor"

Kanelkaka

Kladdig kladdkaka

Kladdkaka med mandel

Kokosrutor

Kokostoppar

Lussekatter

Macarons

Mandeltårta

Mazariner

Morotskaka

Pepparkakor

Pepparkakskladdkaka

Rulltårta

Saffranskaka

Semlor

Sockerkaka

Vaniljmuffins

Vaniljpannacotta

Vaniljsås

Vit kladdkaka

Recept

Brylépudding

Ingredienser:

4 dl grädde

4 äggulor

ca 2-3 msk sukrinmelis (efter smak)

1-2 msk sukrin

Vaniljpulver

Blanda grädde och vaniljpulver i en kastrull och låt sjuda i 3 minuter på svag värme. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 15 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda sedan i äggulorna och sukrinmelisen i kastrullen med grädden. Rör om på svag värme tills blandningen tjocknat tillräckligt mycket för att fastna på baksidan av en sked. Häll i smeten i en form och ställ formen i en långpanna som du fyller till hälften med vatten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills den har stelnat. Ta sedan ut formen ur långpannan och låt svalna och häll ut vattnet ur långpannan. Höj temperaturen på ugnen till 250 grader. När puddingen svalnat så ställ tillbaka den i långpannan och strö på sukrin över puddingen. Lägg iskuber i långpannan runt formen och sätt in i ugnen. Låt stå tills puddingen blivit gyllenbrun.


Gå tillbaka till toppen

Budapestrulle

Ingredienser:img-1208.jpg

7 äggvitor

ca 100g sötmandel

2-3 msk sukrin/sukrinmelis

Fyllning:

2-3 dl grädde

ca 2 dl blåbär

ca 3 msk sukrinmelis

vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Skålla mandeln och hacka/mal den sedan. Vispa äggvitorna hårt, skålen ska gå att vända upp och ned på. Blanda sedan i mandeln och sukrinet försiktigt. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna och dra försiktigt loss bakplåtspappret. Om det sitter för hårt så fukta baksidan av pappret med kallt vatten.

Vispa grädden och rör sedan ned blåbär, sukrinmelis och vaniljpulver. Smeta ut fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle. Garnera eventuellt med lite sukrinmelis.


Gå tillbaka till toppen

Chococo cream cheesecake

Ingredienser:chocolate-coconut-cream-cheesecake.jpg
Lager 1
50 g mörk choklad
4 äggvitor
2 msk sukrinmelis
2,5 dl kokosflingor (100 g)
1,5 dl kokosflingor
Lager 2
400 g philadelphiaost
3,5 msk sukrin
2 ägg 
vaniljpulver
Lager 3
2 dl grädde
3 äggulor
2-3 msk sukrin/sukrinmelis
vaniljpulver
1,5 dl kokosflingor
2-3 dl grädde
riven mörk choklad
kokosflingor
Lager 1: Sätt ugnen på 160 grader. Smält chokladen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa även ned sukrinet. Rör försiktigt ned 2,5 dl kokos och sedan chokladen i äggvitorna. Häll över i en form (ca 24 cm i diameter), helst med löstagbar kant, och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och strö sedan över 1,5 dl kokos så att det täcker hela kakan. 
Lager 2: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa philadelphiaost, sukrin och vaniljpulver till en fluffig smet. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ca 10 sekunder för varje ägg. Häll över smeten i formen (på lager 1). Denna ska nu gräddas i ett vattenbad. Sätt gärna aluminiumfolie runt formen för att undvika att det kommer in vatten och ställ sedan formen i en långpanna som fylls ungefär till hälften med vatten. Grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna. 
Lager 3: Blanda grädde, äggulor, sukrin och vaniljpulver i en kastrull och låt koka upp. Koka i 1 minut under omrörning och ta sedan av från plattan och låt svalna. När den svalnat så blandar du ned kokosen och breder ut smeten ovanpå lager 2. Kakan ska nu stelna i kylen, gärna över natten men annars ett par timmar åtminstone. Ta försiktigt loss kanten från kakan och bred ut vispad grädde över hela kakan och strö sedan på kokosflingor som du brynt lite lätt i en stekpanna (och sedan låtit svalna), riven mörk choklad och vanliga kokosflingor. 

Gå tillbaka till toppen

Fluffig vaniljsås

Ingredienser:

5 dl grädde

3 äggulor

Vaniljpulver

Ev. sukrin

Gör så här 

Blanda 3 dl av grädden med vaniljpulver (eller vaniljstång) i en kastrull. Koka upp och ta sedan av från plattan och låt svalna i 15 minuter. Vispa äggulorna poröst, vill du ha en sötad sås så vispa äggulorna tillsammans med sukrinet. Vispa ned äggulorna i vaniljgrädden efter den svlanat och låt sedan blandningen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Vispa innan servering de två sista decilitrarna grädde och rör ned vaniljsåsen(den måste svalna innan den blandas med den vispade grädden). 


Gå tillbaka till toppen

Glass

Ingredienser:

3 äggulor

3 dl grädde

ca 3 msk sukrin

Smaksättning: ex. bär, vanilj eller mandel.

Vispa grädden. Vispa äggulor och sukrin poröst i en annan bunke och blanda sedan i detta i grädden. Blanda i smaksättning t.ex. bär, vaniljpulver eller hackad mandel. Häll upp glassen i en plastburk och ställ in i frysen i ca 3 timmar.


Gå tillbaka till toppen

"Havrekakor"

ca 10 kakor

Ingredienser:havrekakor.jpg

50 g smör

1/2 dl fibrex

1/2 dl hackad mandel

1,5 dl mandelmjöl

3-4 msk sukrin

1 msk ägg

Vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ned fibrex i smöret så det får mjukna. Låt blandningen svalna i ca 5 minuter. Blanda ihop hackad mandel, mandelmjöl, sukrin och lite vaniljpulver. Blanda sedan ned "fibrexsmöret". Vispa ett ägg och häll ned 1 msk av ägget i degen. Blanda till en jämn och fast deg och rulla sedan till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg.


Gå tillbaka till toppen

Kanelkaka

Ingredienser:

250 g (6,5 dl) mandelmjöl

200 g smör

Ca 4-5 msk Sukrin + 1/2 krm stevia

5 äggulor

5 äggvitor

Kanel

Ev. ca 30 g mörk choklad 70%

Ev. ett äpple hackat i bitar

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka chokladen grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ kallt. Vispa smöret med sukrin och stevia poröst, och tillsätt sedan äggulorna en i taget och vispa ordentligt mellan varje. Rör ned mandelmjöl och den hackade chokladen och börja sedan med hälften av den vispade äggvitan och rör sedan försiktigt ned resten. Häll ned hälften av smeten i en smörad form, ca 22 cm i diameter. Lägg eventuellt i äppelbitar och häll sedan över resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 


Gå tillbaka till toppen

Kladdig kladdkaka

Ingredienser: 
100g smör
100g mörk choklad
2 ägg
1 dl kokosmjölk eller grädde
Ca 1 dl sukrin + 1 krm stevia
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver 

Gör så här

Smält smöret och lägg i chokladen och låt smälta. Tillsätt grädden. Vispa ägg och sötning poröst och blanda sedan i chokladblandningen, tillsätt även kakao och vaniljpulver. Häll smeten i en form, ca 30 cm i diameter. Grädda i 225 grader i ca 6-8 min. Låt kakan svalna, den är godast kall, och servera med vispgrädde. 


Gå tillbaka till toppen

Kladdkaka med mandel

Ingredienser:kladdkaka-med-mandel.jpg
ca 70 g mörk choklad
100 g smör
1/2 dl hackad mandel
2 ägg
ca 3,5 msk sukrin/sukrinmelis
1 dl mandelmjöl
1/2 dl bakerix
vaniljpulver
kokos att bröa formen med
Sätt ugnen på 200 grader och bröa en form med kokos. Hacka mandeln. Smält smöret tillsammans med chokladen. Blanda ägg, sukrin och vaniljpulver i en skål och vispa poröst. Rör sedan ned den smälta chokladsmörblandningen och blanda sedan ned hackad mandel, mandelmjöl och bakerix. Häll direkt över i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Serveras förslagsvis med hallon och vispad grädde. 

Gå tillbaka till toppen

Kokosrutor

Ingredienser:
75 g smör
3 msk sukrin
1 ägg
1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk bakpulver
1 dl grädde
vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form (ca 10*20 cm) och bröa med kokos. Vispa rumstempererat smör och sukrin poröst. Tillsätt ägget och blanda till en jämn smet. Blanda sedan ned resten av ingredienserna och häll över smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter. Servera eventuellt med vispad grädde. 

Gå tillbaka till toppen

Kokostoppar

Ingredienser:

50 g smör

2 ägg

5 1/2 dl kokosflingor

1 msk grädde

Sukrin eller stevia

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Låt smeten vila i 10 minuter och klicka sedan ut till toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen och låt sedan topparna stelna i kylskåp.


Gå tillbaka till toppen

Lussekatter

10 lussekatter eller ca 20 lussebullar

Ingredienser:
4 ägg + 1 gula
½-1 dl sukrin + ¼-½ krm stevia
50 gram smält smör
1 dl grädde
1 dl kokosmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran (0,5 gram)

1 äggvita för pensling 

Hackad mandel till garnering (till lussebullar)

Fyllning

4 dl mandelmjöl

Sukrinmelis

Vatten

150 gram smör

Smält smöret. Vispa ägg och sötning poröst, gärna omkring 5 min. Häll i det smälta smöret, saffran och grädden, vispa till en smet. Blanda de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Låt svälla i minst 5 min. Gör sedan antingen 10 lussekatter och pensla med äggvitan, eller gör en fyllning till lussebullar. Blanda då mandelmjöl med sukrinmelis efter smak och vatten så det blir mandelmassa. Någon eller några matskedar vatten brukar vara lagom. Vispa ihop med smöret till en jämn blandning. Kavla sedan ut saffransdegen med ordentligt med mandelmjöl under för att undvika att den fastnar. Smeta ut fyllningen på degen och rulla ihop och skär till ca 20 bullar. Lägg i bullformar och pensla med äggvita och garnera med hackad mandel. Grädda i 175 grader i ca 15 min, eventuellt längre för bullarna. 


Gå tillbaka till toppen

Macarons

Ingredienser:
2 äggvitor
3 msk sukrin
1 krm vaniljpulver
ca 2 droppar karamellfärg
2.5 dl mandelmjöl
Fyllning:
50 g smör
1-2 msk sukrin
1 krm vaniljpulver
1 äggula
2-3 hallon (valfritt)
Börja med att göra fyllningen. Blanda smör med sukrin och vaniljpulver. Blanda ned äggulan och blanda till en jämn smet. Blanda sedan ned hallonen. Ställ in fyllningen i kylen. 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sukrin, vaniljpulver och karamellfärg och blanda. Rör försiktigt ned mandelmjölet. Spritsa ut till små cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Låt kakorna vila i 10-15 minuter innan de gräddas i ca 13 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut dem och lyft bort bakplåtspappret med macaronsen från plåten. Låt svalna och sätt sedan ihop kakorna två oc två med fyllning emellan. 

Gå tillbaka till toppen

Mandeltårta

 ca 12 bitar

Tårtbotten:

150 g mandel

5 äggvitor

Sukrin eller stevia

Smörkräm:

5 äggulor

1 dl grädde

175 g smör

Sukrin eller stevia

50 g madelspån till garnering.

Tårtbotten: Dela äggvitorna från gulorna och tillsätt sukrin eller stevia till vitorna. Vispa till ett hårt skum, du ska kunna vända bunken upp och ner utan att blandningen åker ut. Skolla och mal mandeln och rör försiktigt ned i äggvitorna. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, antingen i två cirklar eller kvadrater. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min.

Smörkräm: Blanda äggulor, grädde och sukrin eller stevia i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda under fortsatt kraftig omrörning tills den tjocknat. Låt smeten svalna och rör sedan ned smöret till en jämn smet. Låt smeten stelna i kylskåpet.

Bred ut hälften av smörkrämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och smeta ut resten av smörkrämen. Rosta mandelspånet i stekpanna och garnera sedan tårtan med mandelspånet.


Gå tillbaka till toppen

Mazariner

7 st
Deg:
1/2 dl bakepro
1 1/2 dl mandelmjöl
2 1/2 msk sukrin
50 g smör
1/2 tsk bakpulver
 
Överdrag:
1 dl mandelmjöl
1 msk sukrin
1 msk grädde
10 g smör
1 äggula

Glasyr (valfritt):

7 msk sukrinmelis
7 krm vatten
Börja med degen. Blanda ihop alla ingredienser noggrant och ställ in degen i kylen i minst 40 minuter. 
Blanda ihop mandelmjöl, sukrin och grädde till en jämn deg. Blanda ned smöret och tillsätt sist äggulan. 
Fördela degen i mazarinformar (aluminiumformar) och täck sedan degen med överdraget. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 8-10 minuter. Låt svalna och dekorera sedan eventuellt med glasyr. Glasyren är bara att röra ihop av sukrinmelis och vatten, den är främst till för utseendets skull. 

Gå tillbaka till toppen

Morotskaka

Ingredienser:

5 ägg

1 1/2 dl pofiber

150 g smör

1 dl grädde

1 morot

2 tsk bakpulver

drygt 1/2 tsk kanel

drygt 1/2 tsk ingefära

drygt 1/2 tsk kryddnejlika

ca 4 msk sukrin

Glasyr:

150 g philadelphiaost

75 g smör

ca 3 msk sukrinmelis

vaniljpulver

Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sukrin poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggblandningen. Smält smöret och blanda i det i smeten, blanda även i grädden och moroten. Klä en form med bakplåtspapper eller smörj noggrant och häll i smeten. Ställ in kakan i ugnen och låt stå tills den blir gyllenbrun.

Glasyr: Smält smöret tillsammans med sukrinet. Låt svalna. Blanda i philadelphiaost och vaniljpulver och vispa till en jämn smet. Låt glasyren stelna en aning innan den breds på på den kalla morotskakan och skär sedan kakan i bitar.


Gå tillbaka till toppen

Pepparkakor

Ingredienser:

2 dl mandelmjöl

100g smör

1/2 - 1 dl sukrin + ca 1/2 krm stevia

2-3 tsk pepparkakskryddor

1 msk fiberhusk

0.75 dl kokosmjöl

2 äggvitor

Hackad mandel

Smält smör, sötning och kryddor i en kastrull. Rör ned mandelmjöl och fiberhusk och låt stå i en halvtimme så fiberhusken får svälla och degen svalna. Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ned i degen med en slickepott. Tillsätt kokosmjölet och sist den hackade mandeln och blanda till en fast pepparkaksdeg. Knåda lite och lägg sedan ut som två längder i en pajform eller liknande med bakplåtspapper och täck med plastfolie. Väljer man att göra vanliga pepparkakor utan hackad mandel räcker det att knåda ihop till en deg och lägga i en plastpåse. Låt stå i kylen under natten och skär sedan tunna kakor som du lägger tätt på en plåt med bakplåtspapper. Pepparkaksdeg utan hackad mandel går bra att kavla ut på ett bakbord med mandelmjöl eller liknande under och sedan trycka ut kakor med pepparkaksmått. Grädda i 175 grader varmluft(utan varmluft blir det ca 200 grader) i ca 7-8 minuter och vänd sedan alla kakor och grädda i ytterligare 5 minuter. Sänk sedan ugnen till 50-75 grader(låt gärna ugnsluckan stå öppen medan temperaturen sänks) och låt stå på torkning i 3-4 timmar med en träslev i ugnsöppningen. 


Gå tillbaka till toppen

Pepparkakskladdkaka 

Ingredienser:

100 g smält smör

2 ägg

Drygt 1,5 dl sukrin + ¾ krm stevia 

Pepparkakskryddor efter smak

1dl mandelmjöl 

½ dl kokosmjöl

Vaniljpulver

1-2 tsk Kakao (eller efter smak)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa ägg och sötning poröst. Blanda i övriga ingredienser och det smälta smöret. Häll smeten i en smord form, ca 20 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. 


Gå tillbaka till toppen

Rulltårta

Ingredienser:

img-1312.jpg

7 äggvitor
2-3 msk mandelmjöl
2 msk sukrinmelis

Fyllning:

2 dl grädde
1,5 dl hallon
3 msk sukrinmelis

Vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna hårt, det ska gå att vända på skålen utan att äggvitorna rör sig. Blanda sedan i mandelmjölet och sukrinet. Smeta ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dra sedan försiktigt loss kakan från bakplåtspappret, om det är svårt kan du fukta basidan av bakplåtspappret med kallt vatten.
Vispa grädden och blanda sedan i de andra ingredienserna i fyllningen.
Bred ut fyllningen på kakan och rulla den till en rulle. 
Garnera eventuellt med lite sukrinmelis. 

Gå tillbaka till toppen

Saffranskaka 

Ingredienser:

3 ägg 

1,5 dl sukrin + 1 krm stevia

100 g smält smör

½ dl vatten

½ dl fiberhusk

1/2 - 1 paket saffran

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Gör så här 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst, ca 5 min. Smält smör och blanda med vattnet, häll det i äggblandningen och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och rör ned, häll sedan smeten i en smörjd form ca 15*25 cm. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Skär kakan i bitar när den svalnat.  


Gå tillbaka till toppen

Semlor

6 st små semlor

Bullar:

2 dl mandelmjöl (malda mandlar)

1 dl pofiber

2 msk fiberhusk

2 ägg

1/2 dl grädde

2 tsk bakpulver

ca 2 msk sukrinmelis

1 nypa salt

Fyllning:

2 dl grädde

Mandelmassa:

2 dl mandel

ca 2 msk sukrin

ca 1/2 msk grädde (ev. mjölk eller vatten)

Bullar: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt grädden och äggen. Blanda ordentligt. Gör 6 st runda bollar av degen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Mandelmassa: Skolla och mal mandeln. Blanda den malda mandeln med sukrin och tillsätt grädde tills massan får rätt konsistens.

Skär av locket på bullarna och fyll bullarna med mandelmassa och vispad grädde. He på locken och strö över lite sukrinmelis.


Gå tillbaka till toppen

Sockerkaka

Ingredienser:

50g smält smör

2 ägg

1 dl sukrin + 1 krm stevia

3 dl mandelmjöl

3 msk fiberhusk

1 dl grädde

3 krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form, ca 10*25 cm. Smält smöret och rör ned grädden. vispa ägg och sötning poröst och rör sedan ned de torra ingredienserna i smeten. Rör ned smörgrädden och blanda till en jämn smet. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, låt sedan svalna innan servering. 


Gå tillbaka till toppen

Vaniljmuffins

ca 10 st

Ingredienser:

100g smör

2 ägg

ca 6 msk sukrin

2 dl bakerix

1/2 tsk bakpulver

Vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sukrin poröst och blanda sedan ned bakerix, bakpulver och vaniljpulver och blanda. Blanda sist ned smöret. Häll i smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.


Gå tillbaka till toppen

Vaniljpannacotta

3-4 portioner

Ingredienser:

3 dl Grädde

2-3 msk Sukrin

3 Gelatinblad

Vaniljpulver efter smak

Bär till garnering 

Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med sukrin och vaniljpulver. Ta av kastrullen från plattan och blanda i gelatinbladen. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylskåpet. Garnera med bär före servering.


Gå tillbaka till toppen

Vaniljsås

Ingredienser:vaniljsas.jpg

3 äggulor

2-3 msk sukrinmelis

2 dl grädde (plus 1-2 msk att spä med)

Vaniljpulver

Blanda äggulorna, sukrinet, grädden och vaniljpulvret i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i 1 minut under omrörning och ta sedan av från spisen. Låt sedan svalna lite innan du rör om igen för att se om den behöver spädas ut. Späd isåfall ut med lite grädde i taget tills såsen får rätt konsistens.


Gå tillbaka till toppen

Vit kladdkaka

Ingredienser: vit-kladdkaka.jpg
ca 1 tsk kakaosmör
ca 1 msk kokosfett
1 dl grädde
1 msk sukrinmelis
100 g smör
2 ägg
ca 3,5 msk sukrin/sukrinmelis
1 dl mandelmjöl
1/2 dl bakerix
vaniljpulver
kokos att bröa formen med
Sätt ugnen på 200 grader och bröa en form med kokos. Blanda kakaosmör, kokosfett, grädde och 1 msk sukrinmelis i en kastrull och få ett uppkok. Sänk värmen och låt koka i ca 2 minuter, ta av kastrullen från plattan och låt svalna i 5-10 minuter. Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver poröst. Tillsätt smöret till kakaosmörsblandningen och låt smälta och rör sedan ned det i "äggsmeten". Blanda sedan ned mandelmjöl och bakerix och häll direkt ned smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Serveras förslagsvis med hallon och vispad grädde. 

Gå tillbaka till toppen

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.