Varmrätter
Recept
Blomkålsbullar
1 blomkålshuvud
2 ägg
2 msk grädde
3 msk mandelmjöl
½ - 1 dl riven ost
½-1 tsk salt
Kokosflingor, pofiber och mandelmjöl till panering
Bryt blomkålen från huvudet i bitar och koka tills den blivit ganska mjuk. Pressa sedan eller mixa till mos. Blanda i övriga ingredienser och smaka av med saltet. Forma ca 15 bullar och vänd dem i en blandning av pofiber, mandelmjöl och kokosflingor. Stek på strax under medelvärme i rejält med smör. Ett gott tillbehör till kött eller ett alternativ till potatisbullar.
Broccoligratäng
2 portioner
Ingredienser:
ca 200 gram fryst broccoli
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk vatten
Knappt en halv grönsaksbuljongtärning
1 äggula
ca 1/2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp den frysta broccolin (färsk funkar också bra). Ta av kastrullen från plattan och häll i lite kallt vatten och låt stå i ungefär 5 minuter innan du häller av vattnet. Smörj en form och lägg i broccolin. Koka upp grädde, crème fraiche, vatten och grönsaksbuljong. Ta av kastrullen från plattan när det kokat upp och blanda i äggulan. Häll såsen på broccolin och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Kycklinggratäng
Ingredienser:
ca 250g grillad kyckling (ca 5 dl tärnad)
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk vatten
Knappt en halv kycklingbuljongtärning
1 äggula
ca 1/2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skär den grillad kycklingen i små tärningar (det behöver inte vara grillad kyckling men den måste vara tillagad). Smörj en form och lägg i kycklingtärningarna. Koka upp grädde, crème fraiche, vatten och kycklingbuljong. Ta av kastrullen från plattan när det kokat upp och blanda i äggulan. Häll såsen på kycklingen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den fått fin färg.
Pannkakor
3-4st
Ingredienser:
2 ägg
2 dl grädde
1 msk fiberhusk
1 nypa salt
Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i ca 5 minuter så fiberhusken får svälla. Stek sedan i smör på medelvärme, det kan ta en stund innan man kan vända på pannkakorna, man vänder när man tycker att färgen är bra.
Pasta
4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1,25 dl philadelphiaost
1/2 dl fiberhusk
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen poröst och blanda sedan ned philadelphiaosten och fiberhusken och vispa till en jämn smet. Låt svälla i 10 minuter. Vispa sedan igen och smeta ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper till ovanpå smeten och kavla sedan ut ganska tunt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och lossa bakplåtspapperna. Låt svalna och skär sedan smala "remsor", det ska påminna om tagliatelle.
Pizza
Ingredienser:
3 ägg
1 dl bakerix
1 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
Tomatsås
Oregano/pizzakrydda
Topping, t.ex. skinka och ost osv.
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen i ca 3 minuter. Blanda sedan ned bakerix, mandelmjöl och fiberhusk och blanda till en deg. Smeta ut den på en smörjd plåt, eventuellt en plåt med bakplåtspapper men då blir det svårare att kavla ut. Efter att du har smetat ut degen lite så lägg över plastfolie och kavla ut den så att degen blir ganska tunn och täcker ungefär 2/3 av plåten. Förgrädda sedan bottnen i mitten av ugnen i ca 4 minuter. Ta ut den och he på tomatsås, pizzakrydda och topping och grädda sedan pizzan i mitten av ugnen i 8-10 minuter.